Didžkukulių receptas

  • Nereikės nieko nei tarkuoti, nei nusunkti, nei pjaustyti
  • Rinkinys su padažais ir prieskoniais

„Bernelių užeigos“ virtuvės meistrų sukurtas rinkinys skirtas pagaminti populiariausiems ypatingo skonio didžkukuliams su mėsa. Iš šio rinkinio pagaminsite 8 vnt arba 4 porcijas didžkukulių su mėsa ir patieksite su rinkinyje įdėtais padažais. Tai puiki pramoga patiems pagaminti didžkukulių pagal mūsų receptūrą. Visi ingredientai suporcijuoti, todėl išvengsite maisto švaistymo ir taip prisidėsime prie tvaresnio vartojimo.

Rinkinio sudėtis
Cepelinų rinkinys
  • 1120g paruošta bulvių masė 
  • 560g mėsos įdaras / arba varškės / arba grybų
  • 200g spirgučių padažas (prie didžkukulių su varške spirgučių padažo nededame)
  • 200g grietinė 30% 
  • Druska
  • Pipirai
  • Krakmolas
Instrukcija kaip gaminti

1 žingsnis

Užkaiskite didesnį puodą su vandeniu, pasūdykite. Į užvirusį vandenį įpilkite nedidelėje stiklinėje (1-2 v.š.) šaltame vandenyje ištirpintą krakmolą. Jei dėsite sausą krkmolą į karštą vandenį – sušoks į gumulą ir neburs skystis tirštas, kokio reikia didžkukulių virimui.

2 žingsnis

Išimkite bulvių masę iš vakuuminio maišelio ir rankomis ar šaukštu lengvai permaišykite. Masę padalinkite į 8 dalis (1 vnt ~ 140 g), iš jų rankomis suformuokite paplotėlius juos išplojant.

Išimkite mėsos įdarą iš maišelio, permaišykite šaukštu ir padalinkite į 8 lygias dalis (1 vnt ~ 70 g) suformuodami mažus “kotletukus”. 

Ant išploto bulvių masės paplotėlio dėkite mėsos įdarą ir rankomis švelniai suformuokite didžkukulį. Jei gaminate su varškės ar grybų įdaru – dėkite įdarą šaukštu į paplotėlį.

vaikas lipdo didžkukulius

3 žingsnis

Į užvirusį vandenį dėkite suformuotus didžkukulius. Virkite 40-50 minučių ant nedidelės ugnies (vanduo neturi kunkuliuoti), kol mėsa pilnai išvirs. Su varške ir grybais didžkukulius virkite šiek tiek trumpiau 35-40 min.

4 žingsnis

Išimkite spirgučių padažą ir pakaitinkite atskirame puode, keptuvėje ant viryklės ar mikrobangų krosnelėje iki kol sušils. 

5 žingsnis

Išvirusius didžkukulius išimkite iš puodo, gardinkite grietine ir spirgučiais. Pagal poreikį – druska, pipirais ir turimais žalumynais.

Jei liko nesuvalgyta.. Receptas: apkepti didžkukuliai

Jei visų didžkukulių nesuvalgėte, likusius sudėkite į šaldytuvą. Kitą dieną išėmę didžkukulius perpjaukite išilgai pusiau ir kepkite keptuvėje įkaitintoje su lydytu sviestu ar aliejumi, kol abi pusės gražiai apskrus ir pilnai sušils. Gardinkite grietine ir spirgučių padažu.

FORMA. Didžkukuliai su mėsa tradiciškai formuojami pailgi. Su grybais ar varške – apvalūs.

STORIS. Didžkukulių masės sienelė visur turėtų būti apie 1cm storio. Pernelyg plona sienelė verdant gali suirti. 

VIRIMAS. Verdant didžkukulių nemaišykite, o išvirus traukite juos iš puodo atsargiai, kad nepažeistumėte.

PUODAS: Pasirūpinkite tinkamu puodu didžkukuliams virti – jis turi būti talpus ir platus (ne aukštas)